Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ocak 2023’te yayımladığı Hidrojen Teknolojileri ve Stratejisi Yol Haritası’nda, hidrojenin sürdürülebilir enerji ve 2053 Net Sıfır Karbon hedefleri için öncelikli alan olduğunu vurgulamış, hidrojen teknolojilerinin yerli imkânlarla geliştirilmesini içeren kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri belirlemiştir.
Yayımlanan Hidrojen Teknolojileri ve Stratejisi Yol Haritasına göre;
• Yenilenebilir enerji kullanan elektrolizör sistemleri ile üretilen yeşil hidrojenin üretim maliyetinin 2035 yılına kadar 2,4 $/kg H2’nin altına ve 2053 yılına kadar da 1,2 $/kg H2’nin altına düşürülmesi hedeflenmektedir.
• Elektrolizör kurulu güç kapasitesinin “2030’da 2 GW’a, 2035’te 5 GW’a ve 2053’te 70 GW’a ulaşması amaçlanmaktadır.
Hidrojen Teknolojileri ve Stratejisi Yol Haritasında aşağıdaki politikalara da yer verilmiştir:
Yayımlanan Hidrojen Teknolojileri ve Stratejisi Yol Haritası kapsamında belirlenen hedefler ve politikalar, hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi için sağlam bir çerçeve sunmakta ve yerli kaynakların etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini vurgulamaktadır. Hidrojen teknolojileri alanındaki yatırımların artırılması ve yenilikçi çözümlerin hayata geçirilmesi, Türkiye’nin gelecekteki enerji dönüşümünde kritik bir rol oynamakla kalmayacak, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına da katkıda bulunacaktır.
Kaynakça
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. (2023). Hidrojen Teknolojileri ve Stratejisi Yol Haritası. https://enerji.gov.tr/Media/Dizin/SGB/tr/Kurumsal_Politikalar/HSP/ETKB_Hidrojen_Stratejik_Plan2023.pdf